ဆရာ ကြၽန္ေတာ္ေနပူထဲသြားမိရင္ ဆီးေအာင့္ပါတယ္။ ေနပူထဲၾကာၾကာေနမိေလ
ပိုဆိုးေလပါပဲ။ ဆီးတစက္သြားဖို႔အေရး ေတာ္ေတာ္ႀကိဳးစားရတယ္။
သြားမိရင္လည္းအေတာ္က်င္တယ္။ ေရေႏြးေတြမ်ားထြက္လာသလို ခံစားရတယ္ဆရာ။ ေနပူ
ထဲကလည္း မထြက္ရင္မျဖစ္တဲ့အလုပ္မို႔ပါ။ ျဖစ္ေနတာကေတာ့ ၉ ႏွစ္ သားေလာက္
ကတည္းကပါ။ အၿမဲတမ္းျဖစ္ေနတာေတာ့မဟုတ္ပါဘူး။ ေႏြရာသီဆိုရင္ေတာာ့ ေန႔တိုင္း
နီးပါးျဖစ္ပါတယ္။ ေအးရင္ လံုးဝမျဖစ္ပါဘူး ဆရာ။ ဘာ့ေၾကာင့္
ပူရင္ျဖစ္ရတာလဲဆိုတာနဲ႔ ဘာေဆးေတြေသာက္ရင္ေပ်ာက္မလဲဆိုတာ
ေလးသိခ်င္လို႔ပါဆရာ။ ေယာက်္ားေလးပါ။ အသက္ကေတာ့ ၂၇ ႏွစ္ပါ။ ေက်းဇူးတင္
ပါတယ္ဆရာ။
လူရဲ႕ဆီးဟာ ပံုမွန္ကိုက အက္စစ္လိုဘဲ။ ပူစပ္စပ္ေနတယ္။
ဓါတုေဗဒလို အက္စစ္ဓါတ္ကို pH နဲ႔ တိုင္းရတယ္။ ဆီးက pH 5.8 နဲ႔ 7
အတြင္းရွိတာ ပံုမွန္ျဖစ္တယ္။ ဆီးလမ္းပိုးဝင္ေနရင္ pH နည္းေနတာ ေတြ႔ရတယ္။
ၾကာသြားျပန္ရင္ တမ်ိဳး ျဖစ္ျပန္တယ္။ pH မ်ားတာကို (အယ္လ္ကာလိုင္း)
ျဖစ္ေနတယ္ေခၚတယ္။ ဒါလည္းမေကာင္းဘူး။ ဗီတာမင္ စီ Ascorbic acid ကို
ေျပာင္းျပန္မွတ္ပါ အက္စစ္ ေလွ်ာ့ေစႏိုင္တယ္။
ေဆးပညာမသိရင္
က်န္းမာေရး၊ ဥပေဒမသိရင္ တရားသူၾကီးျဖစ္ရတဲ့ ေခတ္ကေပါ့။ စက္ရံုတခုကို
ဝန္ၾကီးလုပ္ရသူက သြားစစ္တယ္။ အင္ဂ်င္နီယာကေန အစီရင္ခံတာေပါ့။ ဒီေရက pH 7
တိတိ ရွိပါတယ္ ခင္ဗ်ား။ ဒီေတာ့ ဝန္ၾကီးမင္းက လိုအပ္သည္မ်ား ျပန္လည္
မွာၾကားလိုက္တာက ေနာက္တခါ (ပီ-အိတ္ခ်္) ၇ ထက္မ်ားပါေစတဲ့။
ဆီး အက္စစ္ဓါတ္ မ်ားေစတဲ့ အေၾကာင္းရင္းေတြကေတာ့ -
• အက္စစ္မ်ားေစတဲ့ အစားအေသာက္ေတြစားတာ၊
• အစာငတ္ခံတာ၊
• ဝမ္းပ်က္တာ၊
• ဆီးခ်ိဳရွိတာ၊
• ေရ-ဆားဓါတ္ နည္းသြားတာ၊
• အသက္ရွဴလမ္း ေရာဂါ တခ်ိဳ႕တို႔ ပါဝင္တယ္။
အစားအေသာက္
•
အသား၊ ငါး၊ အသဲ၊ ဥ၊ အရက္၊ ဘီယာ၊ ဝိုင္၊ ေပါင္မံု႔၊ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဘက္ရည္၊
Grains, Beans, Corn, Cranberries, Prunes, Plums, Yeast, Sour cream,
Butter milk, Yoghurt အက္စစ္ဓါတ္ မ်ားေစပါတယ္။
• အသား၊ Seafood ပင္လယ္စာ၊ အသဲ၊ ႏွလံုး၊ ဝက္ေပါင္ေျခာက္ေတြက Uric Acid ယူရစ္-အက္စစ္ မ်ားတဲ့ အစာေတြ ျဖစ္တယ္။
• Lentils, Legumes, Asparagus, Cauliflower, Mushrooms, Spinach ေတြကို အသင့္အတင့္ စားႏိုင္တယ္။
• Citrus fruits, Legumes, Bananas, Apples, Celery, Tomatoes ေတြက အက္စစ္နည္းတယ္။
•
အက္စစ္နည္းတဲ့ Citrus fruits ေတြကေတာ့ လိမ္ေမာ္၊ သံပုရာ၊ ေရွာက္၊
ကမၺလာသီးတို႔ ျဖစ္တယ္။ ဒါ့အျပင္ အိႏၵိယက Key Lime, Citron, Wild Orange
မေလးရွားက Pomelo တရုပ္က Mandarin Orange ကိုရီးယားက Trifoliate Orange
ၾသစေတးလ်က Round Lime ေတြလည္း ပါတယ္။
• သံပုရာရည္ကို ပ်ားေကာင္ ကိုက္တာအတြက္လည္း သံုးႏိုင္တယ္။
• Packaged fruit juices, Sauces, pickles and artificial sweeteners ေတြကို အက္စစ္မ်ားေနသူေတြက ေရွာင္သင့္ၾကတယ္။
• Juices made of black cherry, Celery, Birch leaf and Parsley ေတြ ေသာက္သင့္တယ္။
ဆီးလမ္းပိုးဝင္ျခင္း
•
ဆီးမွာ ပိုးဝင္ေန-မေနကို Dipsticks နည္းနဲ႔ အိမ္မွာတင္ အလြယ္စမ္းႏိုင္တယ္။
အိပ္ရာထသြားတဲ့ဆီးကို စစ္ရင္ ၉ဝ% မွန္တယ္။ ဗက္တီးရီးယားကေနထြက္တဲ့ Nitrite
(ႏိုက္ထရိတ္) ပါေန-မေန စစ္တာပါ။
• ဆီးမွာအက္စစ္မ်ားေနရင္ ေက်ာက္ကပ္မွာ Uric acid stones, Cystine stones and Calcium oxalate stones ေက်ာက္ တည္ႏိုင္တယ္။
• ဆီးလမ္းပိုးဝင္ေနသေတြ အက္စစ္မ်ားအစာေတြ၊ အပူ-အစပ္ ေရွာင္ရတယ္၊ ေဆးလိပ္ျဖတ္ရမယ္။
• ဆီးပူေနသူ၊ ပံုမွန္ထက္ ပိုျပီး ဝမ္းသြားတာ၊ အန္တာျဖစ္ရင္လည္း ေရပိုေသာက္ရမယ္။
• ဆီးသြားျခင္စိတ္ရွိရင္ သြားလိုက္ပါ။
• ဆီး-ဝမ္းသြားျပီး ေရေဆးရင္ လက္ကို ေရွ႕ကေန ေနာက္ဆီသာ တဖက္သပ္ သြားနည္း သံုးပါ။
• ေရခ်ိဳးတာကို အေပၚကေန ေရက်တဲ့နည္း သံုးပါ၊ ေရခ်ိဳးစည္ထဲမွာ ခ်ိဳးတာ မေကာင္းပါ။
• လိင္မဆက္ဆံမီ ေရေဆးပါ။
• အမ်ိဳးသမီးသံုး Feminine hygiene sprays and scented douches ဆိုတာေတြ မသံုးပါနဲ႔။
•
ေဂါက္ ျဖစ္ေနသူ၊ ဆီးပူေနသူ၊ ဆီးခဏခဏ ေအာင့္တတ္သူမ်ား Cranberry
(ခရန္ဘယ္ရီ) ေဆး၊ ေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္ပါ။ ခ်ယ္ရီေဖ်ာ္ရည္ အိမ္မွာေဖ်ာ္ေသာက္ပါ။
Apple Cider Vinegar ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္ပါ။ ေရ မ်ားမ်ား ေသာက္ပါ။ အသား
ေလွ်ာ့စားပါ။
• ဆီးလမ္းပိုးဝင္ျခင္းအတြက္ ေဆးမ်ား
-
ပဋိဇီဝေဆးမ်ား၊ Co-trimoxazole = Septrin (Trimethoprim 160 mg +
Sulfamethoxazole 800 mg) တခါေသာက္ ၁ ျပား၊ တေန႔ ၂ ၾကိမ္၊ ၅ ရက္။ ဒါမွမဟုတ္
Amoxacilin 500 mg တခါေသာက္ ၁ ေတာင့္၊ တေန႔ ၂ ၾကိမ္၊ ၅ ရက္။ ဒါမွမဟုတ္
Ciprofloxacin 500 mg တခါေသာက္ ၁ ျပား၊ တေန႔ ၂ ၾကိမ္၊ ၅ ရက္။ ဒါမွမဟုတ္
Nitrofurantoin = 100 mg တေန႔ ၂-၄ ၾကိမ္၊ ၇ ရက္။
- ေလနာေဆး Antacid (Magnesium hydroxide) တခါေသာက္ ၁ ျပား၊ တေန႔ ၃ ၾကိမ္။
- နာတာ သက္သာေအာင္ Hyoscine (Spasmogin or Buscopan) တခါေသာက္ ၁ ျပား၊ တေန႔ ၂-၃ ၾကိမ္။
- လိင္ေၾကာင့္ျဖစ္သူေတြကို အတူေနျပီးျပီးရင္ ပဋိဇီဝေဆး တၾကိမ္ေသာက္ဘို႔ ညႊန္တယ္။ ဆီးေအာင့္တယ္လို႔ ခံစားရရင္ ၂-၃ ရက္ဆက္ ေသာက္ရမယ္။
Dr. တင့္ေဆြ
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
0 comments:
Post a Comment